Makaron

Ma k a r o n   niby banalne danie ale na biwaku smakuje inaczej zwłaszcza taki!

Makarom „świderki” proszę ugotować na półtwardo /all dente!/ – rozgotowany makaron to paskudztwo!

Warzywa : marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w „zapałkę”. Pieczarki pokroić w plasterki. Wszystkie wymienione warzywa nie są obowiązkowe.Można dać to co aktualnie jest w namiocie.

Na rozgrzaną patelnię lejemy troszkę oleju i smażymy warzywa ok 10 min aby trochę zmiękły. Dodajemy makrom, wszystko, mieszając smażymy jakiś czas, pod koniec dodajemy por pokrojony w grube plasterki /to warzywo raczej obowiązkowe bo dodaje koloru i smaku/. Przyprawiamy jak zwykle solą i pieprzem. Po chwili danie gotowe!

To była wersja wegetariańska w innej wersji można dodać  kawałki piersi kurczaka lub plasterki kiełbasy/parówka też może być/.

Prawda,że proste i szybkie w wykonaniu???

  blog_gn_334926_5895586_tr_makaron_111jpg Smaczne też, zapewniam!

Reklamy

2 myśli na temat “Makaron

  1. Lubię dania „jednogarnkowe”, czy „jednopatelniowe”… także w domu. Trochę z lenistwa, a trochę z upodobania.Bardzo chętnie więc tę kuchnię biwakową przeniosę „na salony” 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s