Grillowania ciąg dalszy

Z grilla smakuje wszystko.To wiadomo. Ja jednak wybieram to co najlepsze

blog_gn_334926_5895586_tr_dzialka_gotowanie
Dziś proponuję:

1. Kotlet z „czegokolwiek”

mięso wołowe, wieprzowe, obojętne jaka część, aby się tylko dało trochę rozbić butelką. Tak, tak, butelki używam zamiast tłuczka do mięsa – nie będę przecież wozić całej kuchni ! – a butelka na biwaku zawsze się znajdzie.

Mięso pobite nacieram solą, pieprzem, ostrą papryką i smaruję lekko olejem.Niech tak postoi trochę, nawet cały dzień,jak trzeba. A potem prosto na grill !

2. Skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka marynuję podobnie jak mięso /patrz wyżej/ i składam w trójkąt.Aby taki efekt osiągnąć trzeba założyć odpowiednio kostki skrzydełka: cieniutką końcówkę za najgrubszą kostkę  drugiego końca skrzydełka – brzmi skomplikowanie ale w wykonaniu łatwe. Kto pracuje przy produkcji drobiu ten wie.

I teraz na grill – tak poskładane zabierają mniej miejsca i nie zaczepiają się o ruszt.

3.Ziemniaki w folii

obrane i umyte ziemniaki /niezbyt duże/ posypuję solą i ziołami /jakie mam pod ręką/, zawijam w folię aluminiową i układam na ruszcie na samym początku grillowania.Potrzebują najwięcej czasu aby były miękkie.

        blog_gn_334926_5895586_tr_grill111_jpg  S m a c z n e g o !

 

 

Reklamy

4 myśli na temat “Grillowania ciąg dalszy

  1. Szaszłyki już pewnie zjedzone, to na pogaduszki przenoszę się do panów. Tak myślę, że te pracowite dłonie są męskie. Czyż nie? Nie sądziłam, że Elżbietka mnie podczytuje. Czuję się zaszczycona 🙂

    Polubienie

    1. Ręce są rzeczywiście męskie – reszta postaci zresztą też. U Panów ujawnia się, przy grillowaniu, atawizm.Bardzo chętnie grilują, bo odzywa się atawistyczna rola myśliwego i karmiciela rodziny. W kuchni tego nie mają.Ciekawe, nie?To półokrągłe to krążki kabaczka lub cukini, a pakuneczki w folii – to opisywane ziemniaczki pieczone. Kabaczka smaruje się marynatą, w której siedziało wcześniej mięsko / olej plus przyprawy/Dobre!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s